Žemle so semienkami z kvasníc

26.07.2022

Kváskujem už veľa rokov a  z obchodu chleba, alebo pečivo málokedy kupujeme. Ak náhodou nestíhame nakrmiť kvások, alebo skrátka potrebujeme zmenu, radšej si žemle, rožky, lupáky, vianočku upečieme z kvasníc než ísť do obchodu a kúpiť ani neviem čo ;)

Toto je recept na kvasnicové žemle, ktoré ja rada obmieňam pomermi múky, alebo tým, že urobím z tohoto cesta pletenky, alebo rožky len čisto z hladkej múky a máme zmenu.


Ja teda robím dve dávky, čiže 12ks, ale recept sem dám na 6ks.

Kvások:

- 100ml mlieka

- 42g kvasnice

- 1čl kryštálového cukru


Cesto:

- 200ml vody

- 1čl soli

- 750g hladká múka špeciál

- 250g celozrnná ražná, alebo špaldová múka

- 100ml olej

- tekvicové, slnečnicové semienka...alebo kto má aké rád


Na vrch:

- sezamové a ľanové semienka

- soľ

- žĺtko a mlieko



Postup:

- Mlieko si zohriať na mierne vlažnú teplotu a pridať cukor a rozmrviť kvasnice. 

- Nechať kvasnice vzísť...čiže, aby začali pracovať - 10min. približne /klasický kvások, ako na kysnuté cesto/

- Do misy si dáme múku, vlažnú vodu, olej, žĺtok, soľ a pridáme kvások a v robote miesime hákom na cesto tak, aby bolo cesto dobre spracované...približne 5min. Pridať zrniečka a ešte chvíľu premiesiť.

- Cesto nechať hodinu kysnúť na teplom mieste

Po hodine je cesto krásne vláčne a dobre sa s ním pracuje. Zväčša, záleží od múky, ktorú do cesta použijeme...netreba ani múku na pracovnú dosku pri tvarovaní žemlí, aby sa nelepilo  na podložku.

Zapneme si rúru na 230stupňov a zakedy sa rozohreje, vytvarujeme si 6 bochníkov, ktoré dáme na pečúci papier na plech a už ich nedávame kysnúť. Potrieme rozšľahaným žĺtkom s troškou mlieka. Vrch žemlí posolíme a posypeme zrniečkami a dáme ak je rúra rozohriata, piecť.

Žemle sú vláčne a nadýchané a vhodné aj na hamburgery. Ak by ste chceli teda obmenu, ako som písala na začiatku, ten istý postup pri ceste a aj ingrediencie okrem múky....tú len čisto hladkú špeciál a z tejto dávky môžete upliesť 6pletienok, alebo cesto rozgúľať na 6trojuholníkov a zrolovať a je z neho 6rožkov. Tak dúfam, že sa vám vydaria a budú chutiť ;)