Žemle so semienkami z kvasníc
Kváskujem už veľa rokov a z obchodu chleba, alebo pečivo málokedy kupujeme. Ak náhodou nestíhame nakrmiť kvások, alebo skrátka potrebujeme zmenu, radšej si žemle, rožky, lupáky, vianočku upečieme z kvasníc než ísť do obchodu a kúpiť ani neviem čo ;)
Toto je recept na kvasnicové žemle, ktoré ja rada obmieňam pomermi múky, alebo tým, že urobím z tohoto cesta pletenky, alebo rožky len čisto z hladkej múky a máme zmenu.
![](https://18965a3358.clvaw-cdnwnd.com/57f00b19365809afef5b6b163009fa69/200001956-253ba253bd/IMG_20220726_191239232~2.jpg?ph=18965a3358)
Ja teda robím dve dávky, čiže 12ks, ale recept sem dám na 6ks.
Kvások:
- 100ml mlieka
- 42g kvasnice
- 1čl kryštálového cukru
Cesto:
- 200ml vody
- 1čl soli
- 750g hladká múka špeciál
- 250g celozrnná ražná, alebo špaldová múka
- 100ml olej
- tekvicové, slnečnicové semienka...alebo kto má aké rád
Na vrch:
- sezamové a ľanové semienka
- soľ
- žĺtko a mlieko
![](https://18965a3358.clvaw-cdnwnd.com/57f00b19365809afef5b6b163009fa69/200001958-45c9445c97/IMG_20220726_190926144~2.jpg?ph=18965a3358)
Postup:
- Mlieko si zohriať na mierne vlažnú teplotu a pridať cukor a rozmrviť kvasnice.
- Nechať kvasnice vzísť...čiže, aby začali pracovať - 10min. približne /klasický kvások, ako na kysnuté cesto/
- Do misy si dáme múku, vlažnú vodu, olej, žĺtok, soľ a pridáme kvások a v robote miesime hákom na cesto tak, aby bolo cesto dobre spracované...približne 5min. Pridať zrniečka a ešte chvíľu premiesiť.
- Cesto nechať hodinu kysnúť na teplom mieste
![](https://18965a3358.clvaw-cdnwnd.com/57f00b19365809afef5b6b163009fa69/200001960-e2493e2497/IMG_20220726_175146500~2.jpg?ph=18965a3358)
Po hodine je cesto krásne vláčne a dobre sa s ním pracuje. Zväčša, záleží od múky, ktorú do cesta použijeme...netreba ani múku na pracovnú dosku pri tvarovaní žemlí, aby sa nelepilo na podložku.
![](https://18965a3358.clvaw-cdnwnd.com/57f00b19365809afef5b6b163009fa69/200001962-0666206664/IMG_20220726_180142820~2.jpg?ph=18965a3358)
Zapneme si rúru na 230stupňov a zakedy sa rozohreje, vytvarujeme si 6 bochníkov, ktoré dáme na pečúci papier na plech a už ich nedávame kysnúť. Potrieme rozšľahaným žĺtkom s troškou mlieka. Vrch žemlí posolíme a posypeme zrniečkami a dáme ak je rúra rozohriata, piecť.
![](https://18965a3358.clvaw-cdnwnd.com/57f00b19365809afef5b6b163009fa69/200001964-7456274566/IMG_20220726_180827967~2.jpg?ph=18965a3358)
![](https://18965a3358.clvaw-cdnwnd.com/57f00b19365809afef5b6b163009fa69/200001966-681e5681e7/IMG_20220726_181726187.jpg?ph=18965a3358)
![](https://18965a3358.clvaw-cdnwnd.com/57f00b19365809afef5b6b163009fa69/200001970-d4ef2d4ef5/IMG_20220726_183611463~2.jpg?ph=18965a3358)
Žemle sú vláčne a nadýchané a vhodné aj na hamburgery. Ak by ste chceli teda obmenu, ako som písala na začiatku, ten istý postup pri ceste a aj ingrediencie okrem múky....tú len čisto hladkú špeciál a z tejto dávky môžete upliesť 6pletienok, alebo cesto rozgúľať na 6trojuholníkov a zrolovať a je z neho 6rožkov. Tak dúfam, že sa vám vydaria a budú chutiť ;)
![](https://18965a3358.clvaw-cdnwnd.com/57f00b19365809afef5b6b163009fa69/200001972-c6845c6847/IMG_20220726_191344182~2.jpg?ph=18965a3358)