Žemle so semienkami z kvasníc
Kváskujem už veľa rokov a z obchodu chleba, alebo pečivo málokedy kupujeme. Ak náhodou nestíhame nakrmiť kvások, alebo skrátka potrebujeme zmenu, radšej si žemle, rožky, lupáky, vianočku upečieme z kvasníc než ísť do obchodu a kúpiť ani neviem čo ;)
Toto je recept na kvasnicové žemle, ktoré ja rada obmieňam pomermi múky, alebo tým, že urobím z tohoto cesta pletenky, alebo rožky len čisto z hladkej múky a máme zmenu.
Ja teda robím dve dávky, čiže 12ks, ale recept sem dám na 6ks.
Kvások:
- 100ml mlieka
- 42g kvasnice
- 1čl kryštálového cukru
Cesto:
- 200ml vody
- 1čl soli
- 750g hladká múka špeciál
- 250g celozrnná ražná, alebo špaldová múka
- 100ml olej
- tekvicové, slnečnicové semienka...alebo kto má aké rád
Na vrch:
- sezamové a ľanové semienka
- soľ
- žĺtko a mlieko
Postup:
- Mlieko si zohriať na mierne vlažnú teplotu a pridať cukor a rozmrviť kvasnice.
- Nechať kvasnice vzísť...čiže, aby začali pracovať - 10min. približne /klasický kvások, ako na kysnuté cesto/
- Do misy si dáme múku, vlažnú vodu, olej, žĺtok, soľ a pridáme kvások a v robote miesime hákom na cesto tak, aby bolo cesto dobre spracované...približne 5min. Pridať zrniečka a ešte chvíľu premiesiť.
- Cesto nechať hodinu kysnúť na teplom mieste
Po hodine je cesto krásne vláčne a dobre sa s ním pracuje. Zväčša, záleží od múky, ktorú do cesta použijeme...netreba ani múku na pracovnú dosku pri tvarovaní žemlí, aby sa nelepilo na podložku.
Zapneme si rúru na 230stupňov a zakedy sa rozohreje, vytvarujeme si 6 bochníkov, ktoré dáme na pečúci papier na plech a už ich nedávame kysnúť. Potrieme rozšľahaným žĺtkom s troškou mlieka. Vrch žemlí posolíme a posypeme zrniečkami a dáme ak je rúra rozohriata, piecť.
Žemle sú vláčne a nadýchané a vhodné aj na hamburgery. Ak by ste chceli teda obmenu, ako som písala na začiatku, ten istý postup pri ceste a aj ingrediencie okrem múky....tú len čisto hladkú špeciál a z tejto dávky môžete upliesť 6pletienok, alebo cesto rozgúľať na 6trojuholníkov a zrolovať a je z neho 6rožkov. Tak dúfam, že sa vám vydaria a budú chutiť ;)